nieuws m.b.t. examens 24-3-20

Beste examenleerlingen, ouders en andere belangstellenden,
 
Vandaag (dinsdag 24 maart) is besloten dat de centrale examens geen doorgang vinden.
Dat heeft grote consequenties voor het al dan niet behalen van een diploma.
Iedereen maar vooral onze examenleerlingen willen graag weten waar ze aan toe zijn en hoe het nu verder moet.
Vooralsnog is de stand van zaken als volgt:
 
 
Het afronden van de PTA-programma's gaat door zoals eerder is bepaald. Vanwege de schoolsluiting zullen dat veelal aangepaste toetsen zijn. In een enkel geval kan besloten worden een pta-toets te laten vervallen.
De deadline van 1 april voor het afronden van het pta is losgelaten. Streven is alle pta's voor de meivakantie af te ronden, maar zo nodig kan afronden ook in mei of zelfs in juni. Over nog te maken pta-onderdelen maken de vakdocenten afspraken met de klas (voor zo ver nog niet gedaan). Deze afspraken lopen in de meeste gevallen via de mentoren
 
Het resultaat van het schoolexamen (dat is het eindcijfer pta) is tevens eindresultaat. Daarmee wordt het pta-eindresultaat bepalend voor het al dan niet behalen van een diploma. Dit is minder bijzonder dan het lijkt, want dit was bijvoorbeeld ook altijd al het geval voor de vakken maatschappijleer, b.o.. en c.k.v.
Er komen vanuit het ministerie nog nadere richtlijnen over de aangepaste zak-slaag regeling, eventuele herkansingen en recht op beroep. Daarover kunnen wij dus nu nog niets zeggen.
 
Voor onze leerlingen die staatsexamen doen (havo-leerlingen), geldt ook dat de centraal schriftelijke examens niet doorgaan; de commissie-examens (mondelinge examens) gaan vooralsnog gewoon door.
Wat de gevolgen zijn voor de schriftelijke gedeelten van het commissie-examen, is nu nog niet bekend. Zodra wij hierover bericht krijgen, worden betrokken leerlingen (en hun ouders) op de hoogte gesteld.
 
Om de doorstroming naar vervolgonderwijs niet in gevaar te brengen, is de inschrijftermijn verlengd: voor MBO tot 1 mei en voor HBO tot 1 juni.
 
Wij realiseren ons dat bij velen het gevoel van "ja maar, hoe is dit of dat geregeld" of "hoe moet het nu met ..." zal overheersen. Bedenk dat dit ook voor de school geldt. We zullen ongetwijfeld de komende dagen nog vele aanvullende maatregelen te horen krijgen.
Vandaar het verzoek niet te impulsief te reageren op media-berichten en alleen af te gaan op de berichten die vanuit school verspreid worden. De mentoren van de eindexamenklassen zijn altijd op de hoogte van de laatste informatie. Richt (vak)inhoudelijke vragen tot hen. Voor algemene vragen kan een bericht gestuurd worden naar de examencommissie: examenbilthovDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
Het worden nog vreemde en spannende tijden voor onze examenleerlingen. Laten we er met elkaar voor zorgen dat ze over een tijdje met een goed gevoel (en hopelijk een diploma) het schooljaar kunnen afsluiten.
 
Vriendelijke groeten namens de examencommissie,
 
Jaap Wallenburg, Marian van Ingen Schenau (BBCB)  en examenwerkgroep BBCH

Berg en Bosch College (Houten), Berg en Bosch College (Bilthoven)